Wanneer je een bewoner van een huis of villa hoort spreken over ‘leven in een gesloten universum zonder connectie met de wereld rondom ons heen’, dan denk je aan een soort kluizenaarsbestaan waarbij de dichtste buren kilometers verderop wonen. Niets is minder waar bij het Intersection House in Luik, een ontwerp van Luc Spits Architecture.
Het is een zeer duidelijk en strak omschreven opdracht waarmee Luc Spits aan de slag ging. De creatie van de villa in het Luikse moest de bewoners een ontsnappingsoord geven waar ze zonder al te veel moeite aan de dagelijkse ratrace kunnen ontsnappen. Met ook duidelijke richtlijnen qua materiaalgebruik en architectuur ging de architect aan de slag. Het resultaat: een unieke woning met een sober interieur dat toch warm aanvoelt.
Het is de uitdrukkelijke wens van de klant die het opzet en de vormgeving van de woning op gang bracht. Wie het perceel betreedt, treedt binnen in een eigen wereld die wordt omgeven door een muur van blauwe steen en betonnen zeilen. Een centraal atrium van glas en metaal, gevormd door de superpositie van twee halve vierkanten, is het uitgangspunt van de villa. Verdeeld over de verdiepingen vinden we vijf kamers voor de gezinsleden. “Voor zowel de verlichting als de akoestiek kwam het architectenbureau bij ons aankloppen”, horen we bij verlichtingspartner kreon. “De opdrachtgevers wilden graag werken met Belgische leveranciers. Bovendien gaan de kwaliteit, afwerking, soberheid en minimalisme van onze producten naadloos samen met de strakke lijnen die de architectuur kenmerkt.”
kreon: “De akoestiek in de woning was van bij het begin een belangrijk aandachtspunt. Daarom dat we ook met ons vektron-plafondsysteem mee in het verhaal stapten. We ontwikkelden dit in eerste instantie voor de typische kantoortoepassingen waar akoestiek ook wel eens een heikel punt kan zijn. Maar omwille van deze typische setting en het mooi passen in het bredere architectuurverhaal past ook vektron perfect in deze villa. Dat architect en opdrachtgever voor de verlichting en het plafond (en dus de akoestiek) bij één en dezelfde Belgische speler terechtkonden, speelde voor iedereen in het voordeel. We horen trouwens van de bewoners dat ze zeer tevreden zijn van de akoestiek.
Dat de bewoners van het Intersection House begaan zijn met het milieu en de natuur blijkt uit de uitdrukkelijke vraag naar zonnepanelen en warmtepomp alsook het opvangen van regenwater (meer dan wat nodig is volgens de norm, nvdr) en het inzetten van ledverlichting. “En de lichtkwaliteit was eveneens een belangrijk item”, voegt kreon toe. “Een goede verlichting kan de architectuur namelijk naar een nog hoger niveau tillen en écht comfort bieden bij wonen en werken. Bovendien zorgden we zelf voor de studie die verlichting en akoestiek samenbracht in één oplossing. Zo zetten we bijvoorbeeld ons slank aluminium profiel kreon cana 40 in. Op de dieperliggende, zwarte achtergrond lijken de ronde of vierkante modules te zweven en zo ontstaan ritmes en patronen op het oppervlak. kreon cana 40 is geschikt voor inbouw-, opbouw- of pendelmontage en de verlichtingsmodules worden op maat gemaakt om te voldoen aan de specifieke behoeften van elk project. Hier zijn het witte kreon prologe 40 twin modules. Maar ook de kreon lini 10 cove, een lineaire plafondarmatuur, past perfect in dit project, zowel qua vormgeving als
verlichtingsprestaties.”