Heel wat energierenovaties zijn niet vergunningsplichtig
Hebben de hoge gas- en elektriciteitsprijzen vanaf medio 2021 de energetische renovatie van ons woningpark versneld? Uiteraard een interessant onderwerp van onderzoek, zeker in het kader van de ambitieuze klimaatambities. Een publicatie van prof. Johan Albrecht van de UGent doet vermoeden van niet. Embuild maakt enkele kanttekeningen.
“Renovatiegraad reageert amper op de uitzonderlijk hoge energieprijzen”, luidt de kop van de publicatie (17/2/2023) van Johan Albrecht, senior fellow en stichtend lid van Itinera en professor milieu-economie aan de Universiteit Gent. In de eerste tien maanden van 2022 lag het aantal vergunde renovaties zelfs net iets lager dan in dezelfde periode van 2021. Zowel deze extreme prijsevoluties als vijftien jaar aan ondersteunende overheidsmaatregelen hebben de renovatiegraad blijkbaar niet structureel kunnen versnellen. Volgens Embuild Vlaanderen bieden vergunde renovaties slechts een gedeeltelijk beeld om op zo’n korte termijn de reactie te peilen van huishoudens op de gasprijzen. Andere parameters bieden een genuanceerder beeld: ‘Mijn Verbouwlening’ van de Vlaamse overheid zit sinds september 2022 in de lift. Daarnaast werden er vorig jaar bijna 100.000 zonnepaneelinstallaties en meer dan 33.000 thuisbatterijen geplaatst.
Embuild wijst erop dat vergunde renovaties een beperkt deel van het totale aantal energierenovaties weerspiegelen. De meeste zijn niet-vergunningsplichtig. Het isoleren van muren, daken en vloeren kan in de meeste gevallen zonder vergunning. Ook voor PV-installaties, warmtepompen of de installatie van een ventilatiesysteem is geen vergunning noodzakelijk. Hier wordt ook melding van gemaakt in de publicatie van prof. Albrecht: “Het is evenwel niet mogelijk om met een klein renovatieprojectje een woning met energielabel E te transformeren in een BEN-woning. Kleine renovaties zijn belangrijk maar ontoereikend in het licht van de klimaatambities tegen 2050.”
Tot slot geeft Embuild aan dat de cijfers over de vergunde renovatie achterlopen op de realiteit. De publicatie van vergunde renovaties gebeurt met een vertraging van drie maanden. Daar komt nog bij dat het traject van vergunningsaanvraag tot goedgekeurde vergunning ook drie maanden duurt. Vergunde renovaties zijn doorgaans ingrijpende werken die een goede voorbereiding en de medewerking van een architect vereisen, wat ook snel enkele maanden in beslag kan nemen. Tot slot wijst Embuild Vlaanderen op de invoering van de renovatieplicht voor nieuwe eigenaars sinds januari 2023. Directeur-generaal Marc Dillen: “De meeste huishoudens zullen nu al beter doen dan renoveren tot EPC-label D, aangezien de Vlaamse overheid onlangs het verstrengingspad voor de komende jaren richting label A heeft bekend gemaakt.” Wordt ongetwijfeld vervolgd. •