Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Met landmeting via 3D-scanning visualiseer je elk detail
Het appartementsgebouw in Elsene heeft een complexe indeling met verschillende toegangen verspreid over drie straten.

Met landmeting via 3D-scanning visualiseer je elk detail

Een complex gebouw in hartje Elsene op drie dagen tijd in kaart brengen vergt behoorlijk wat knowhow en precisie. Voor NX2 is het een kolfje naar hun hand. Als ervaren studie- en tekenbureau is NX2 namelijk gespecialiseerd in 3D-opmetingen via laserscanning en het maken van de vertaalslag naar een BIM-model. Het resultaat: een correcte, gedetailleerde analyse en snellere verwerking van de gegevens.

Het West-Vlaamse studie- en tekenbureau is een gerenommeerde speler in het gebruik van 3D-lasertechnieken om landmetingen uit te voeren. Zowel in Vlaanderen en Brussel als Wallonië, en op vraag van de klant zelfs internationaal. Zo doen niet alleen architecten maar ook concullega’s een beroep op de nauwgezette manier van werken en kennis van zaken van NX2. “Onze sterkte zit in het feit dat we een totaalverhaal brengen. We meten op en door onze uitgebreide kennis vertalen we de scandata naar een BIM-model, het zogenaamde Scan-to-BIM”, legt zaakvoeder Nic Kerkhof uit. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Wim Tavernier, zaakvoerder van het bureau 5+ Architecten, bij hem aanklopte om een oude meergezinswoning in Elsene op te meten.

Landmeting via 3D-laserscanner laat toe diktes van muren of vloerplaten te bepalen.

Verborgen complexiteit

Nic: “Het prachtige appartementsgebouw in de Emile Bouilliotstraat in Elsene is uitermate complex. Op het eerste gezicht lijkt dat niet zo, maar het gebouw heeft verschillende ingangen verspreid over drie straten. Bovendien zijn de appartementen zeer ongelijkmatig ingedeeld en is het gebouw volledig onderkelderd. De kelders zelf verschillen in dimensie, zijn niet overal met elkaar verbonden en hebben aparte toegangen. Met traditionele landmeting kan je zo’n pand onmogelijk in kaart brengen.” NX2 zette dan ook gedurende drie dagen twee medewerkers in om met vaste laserscanners – de FARO S350 PLUS scanner – en drones de hele site in kaart te brengen. Daaruit komt een volledige set aan datapunten voort, die toelaten om bijvoorbeeld de dikte van de muren of vloerplaten in te schatten.

1. Alle scandata koppelen tot één complete point cloud was een hele opgave.
2. De daken werden ingemeten via drone scanning.
3. De puntenwolk van de vaste en drone scanners worden samengevoegd met het Lambertcoördinatenstelsel en zijn gelinkt aan het BIM-model.

Scan-to-BIM

Het opmeten is één ding. Wat je er daarna mee doet, is een ander verhaal. “De kracht van 3D-laserscanning is natuurlijk dat je veel meer gegevens hebt. Al zit de absolute meerwaarde in de koppeling naar je BIM-model”, licht Nic toe. Een cruciale stap waardoor NX2 zich onderscheidt op de markt. Eens de opmeting gebeurd is, zet het bedrijf alle data om naar een puntenwolk of point cloud. Daarbij worden de gegevens van de statische scanners samengevoegd met die van de dronescanner. Die laatste wordt typisch gebruikt om daken of grote oppervlaktes op te meten. Dat levert een accurate weergave van de werkelijke situatie op in het Revit®-model. “We linken onze point cloud ook steeds aan het BIM-model. Een klant als 5+ Architecten, die zelf een grote expertise heeft met Revit®-software, kan dan gemakkelijk controles uitvoeren of er zelf op verder werken.”

NX2 gaat er dan ook prat op zich te houden aan alle regels van de kunst. “Wil je echt waarde halen uit je BIM-software en je model correct kunnen gebruiken, dan moet je bepaalde standaarden volgen. Daar hebben alle partijen in het bouwteam baat bij. Zo georefereren we onze puntenwolk en het Revit®-model steeds naar de Lambertcoördinaten en de correcte TAW-hoogtes. Dat vermijdt bijvoorbeeld dat je het lokaal coördinatenstelsel van een scanner nog moet vertalen.” Iets waar niet alleen architecten een meerwaarde in zien, maar duidelijk ook de grotere studiebureaus die met NX2 samenwerken.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten