Eenvoudig voldoen aan de isolatie-eisen voor vloerverwarming
Vloerverwarmingssystemen blijven aan populariteit winnen. Logisch, want het comfort is ongeëvenaard. Om aan de thermische en akoestische normen in appartementen te voldoen en tegelijk een snelle plaatsing te garanderen, bracht insulco al in 2018 de insulPano HF35 op de markt. Vandaag zwichten steeds meer architecten, hoofdaannemers en installateurs voor de vele voordelen.
Wanneer je in België vloerverwarming wil plaatsen in een appartement zijn er strenge thermische en akoestische vereisten. Logisch: als bewoner wil je geen lawaai van je bovenburen horen of kostbare warmte kwijtraken. Een onderlaag waarop je chape zweeft is de enige manier om aan die akoestische normen tussen verdiepingen te voldoen. Omdat de tackers waarmee je de vloerverwarming bevestigt akoestische bruggen kunnen maken, werden ze lang geweerd op de vloer. Een alternatieve bevestiging is omslachtiger en duurder. Daarom zijn architecten enthousiast over de innovatieve insulPano HF35 die insulco al in 2018 op de markt bracht.
“Met deze panelen vervullen we eigenlijk drie noden”, legt François-Xavier Debaillie, technisch adviseur bij insulco, uit. “Je voldoet aan de strenge eisen qua akoestische en thermische isolatie. Tegelijk voorzie je een basis waarop je vloerverwarmingssysteem gehecht kan worden. Hierdoor werkt een installateur sneller en is je totale kost lager.”
Het principe is eenvoudig: de insulPano HF35 is samengesteld uit een akoestisch polystyreen paneel, gelamineerd op een vilt met lage dynamische stijfheid. Het geheel is bedekt met een geweven, gerasterd membraan waarop een directe verankering mogelijk is. Het vloerverwarmingssysteem wordt hier rechtstreeks op getackerd, waarbij het raster een duidelijke gids is voor de installateur. Door korte tackers in het polystyreen te bevestigen die geen contact maken met het akoestische vilt, vermijd je akoestische bruggen en verminder je contactgeluid. Daarmee helpt dit product gebouwen te voldoen aan de akoestische norm NBN S 01-400-1. Ook de thermische weerstand voldoet aan de geldende normen tussen verdiepingen. EPB-keurders zijn alvast enthousiast: de EPB-waarde van insulPano HF35 is terug te vinden in de lijst met de officieel erkende thermische waarden van isolatiematerialen, waardoor hun berekening een stuk makkelijker wordt.
De insulPano HF35 wordt geplaatst op de betondal en zijn egalisatiechape of op een vlakke basis, onder een zand/cementchape van minimaal 60 millimeter dikte of een vloeibare chape van minimaal 50 millimeter dikte. Daarmee is de totale dikte van de isolatie en chape al bij al beperkt, een voordeel dat vooral bij renovatie het verschil maakt.
Elk stuk bestaat uit twee panelen van één op één meter die op elkaar gevouwen zijn. De plaatser snijdt het paneel eenvoudig met een breekmes op maat. Ook hier komt het raster goed van pas. Met de meegeleverde, waterdichte tape worden de panelen aan elkaar gekleefd en de randen maak je vast aan de muur met Lfoam-randstrook. Zo verzeker je dat de chape zweeft en er geen akoestische brug ontstaat. Eens de panelen bevestigd zijn, wordt de vloerverwarming geïnstalleerd.
Door de eenvoudige en snelle plaatsing is deze oplossing goedkoper dan de installatie van een zwevende vloerverwarming. Belangrijk is wel dat de panelen altijd op een vlakke ondergrond geplaatst worden. Vloerverwarmingsbuizen die niet waterpas zijn, kunnen last krijgen van luchtbellen waardoor ze niet meer efficiënt verwarmen. Bij nieuwbouw is dit zelden een probleem, bij renovatie is het iets waar aannemers aandacht voor moeten hebben.
Neem dan rechtstreeks contact op met Insulco.