Gisteren werd Green Yard voorgesteld, het woonproject van Vastgoedgroep Degroote op de terreinen van de voormalige basisschool De Verwondering in Ruddervoorde. De gebouwen maken plaats voor 12 eengezinswoningen en 49 appartementen. De werkzaamheden starten dit najaar, met als doel een duurzame en leefbare woonwijk te creëren. “We willen niet alleen een warme thuis bieden aan verschillende generaties, maar Ruddervoorde ook nieuw leven inblazen”, zegt David Degroote, co-CEO van Vastgoedgroep Degroote.
Dat Green Yard op een plek komt die geschiedenis ademt, staat buiten kijf. Sinds 1963 huisde in ‘nummer 11’ aan de Kanunnik Andriesstraat de plaatselijke basisschool, waar generaties kinderen school liepen. In 2021 sloot de school haar deuren en startte de zoektocht naar een nieuwe eigenaar. Vastgoedgroep Degroote zag het potentieel en kocht de site om er een duurzame en toekomstgerichte woonbuurt te creëren. “Dit domein is ideaal gelegen en heeft alles in zich om een iconische plek te worden waar hedendaagse architectuur en groen elkaar versterken”, zegt David Degroote.
Samen met architect Geert Berkein werkte het team van Vastgoedgroep Degroote een vooruitstrevend ontwerp uit, dat de woonwijk respectvol integreert in de omgeving. “Green Yard moet de nieuwe eyecatcher van Ruddervoorde worden, maar tegelijk bewaren we het typische karakter en groene uitzicht van de gemeente”, gaat David verder. Zo koos de ontwikkelaar ervoor om alle kenmerkende hoogstambeuken te behouden. Naast het groen tussen de verschillende woonblokken komt er ook een parktuin van 4.000 m². “Die tuin moet een nieuwe ontmoetingsplek worden waar bewoners kunnen ontspannen en tot rust komen.”
Centraal in die parktuin komt een wadi, die het regenwater geleidelijk laat insijpelen, terwijl kort gazon en extensief grasland voor meer biodiversiteit in het landschap moeten zorgen. “Groen speelt in dit project een centrale rol”, zegt architect Geert Berkein. “Daarom hebben we gekozen voor robuuste en duurzame gevelmaterialen in zachte kleurtinten, die de connectie met de omgeving versterken. De ruime gevelopeningen zorgen dan weer voor een interactie tussen de binnen- en buitenruimtes.”
De privétuinen bij de woningen en de ruime terrassen aan de appartementen moeten het open gevoel nog meer versterken. En ook over parkeren is goed nagedacht. “Bewoners van de appartementen kunnen een grote ondergrondse garagebox aankopen, terwijl de bewoners van de eengezinswoningen hun auto aan de achterzijde van hun tuin kunnen parkeren, waar telkens twee à drie parkeerplaatsen zijn voorzien” zegt David Degroote. “Bovendien stimuleren we fietsen door voldoende, comfortabele fietsstallingen te voorzien. Op die manier blijft de omgeving ook autoluw.”
Het project past ook binnen de bredere visie op de toekomst van Ruddervoorde en de gemeente Oostkamp. “Als bestuur zetten we in op ‘Vitale Dorpen’, waarbij we zowel publieke als private initiatieven aanmoedigen die bijdragen aan duurzaamheid, leefbaarheid en gemeenschapsvorming,” zegt burgemeester Jan de Keyser. “Projecten zoals dit tonen aan hoe Ruddervoorde groeit en evolueert, zonder haar identiteit te verliezen.”
Tijdens het infomoment, waarop ook de burgemeester aanwezig was, kregen omwonenden uitgebreid de mogelijkheid om in dialoog te gaan met de betrokken partijen. “We vinden het namelijk belangrijk om de mensen correct te informeren en daarom gaan we de komende maanden transparant verder communiceren over de voortgang van het project. Zo gaan we hier on site een tijdelijk infokantoor inrichten met een maquette van Green Yard, waar geïnteresseerden met al hun vragen terechtkunnen. De bedoeling is alvast dat de eerste bouwfase in september van dit jaar van start kan en als alles volgens plan verloopt, kunnen we in juni 2026 de eerste woningen opleveren”, aldus David Degroote.