Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Baksteenpuin als grondstof voor nieuwe snelbouwstenen
De mobiele en hybride aangedreven breekinstallatie aan het werk.

Baksteenpuin als grondstof voor nieuwe snelbouwstenen

Innovaties in circulair bouwen

Meer circulariteit in de bouw is een hot item en ook de gevel doet mee. Naast het hergebruiken van bakstenen wordt onderzocht hoe baksteenpuin kan gebruikt worden om nieuwe snelbouwstenen te maken. Een eerste Vlaams proefproject in die zin is alvast een feit. 

Bij een circulaire baksteengevel denken we in de eerste plaats aan bakstenen die na afbraak elders gebruikt worden voor een nieuwe gevel. Een arbeidsintensieve klus, waarbij muren bovendien op een voorzichtige manier moeten gesloopt worden. Innovatieve en circulaire bouwsystemen voor het droogstapelen van bakstenen, bijvoorbeeld door een kliksysteem, bieden tegenwoordig soelaas en laten toe om snel en makkelijk remontabele gevels te bouwen. Daarnaast wordt traditioneel sloopafval uiteraard ook al gebruikt als basismateriaal voor de aanleg van bijvoorbeeld (onder)funderingen in de wegenbouw, in de vorm van baksteengranulaat. Dit is weliswaar een meer laagwaardige toepassing en dus een voorbeeld van downcycling. 

Circulaire ambities

Maar het kan dus nog anders. Partners Wienerberger, Devagro, WVI en de gemeente Pittem hebben de krachten gebundeld voor een proefproject op de voormalige Wienerbergersite in Egem: het baksteenpuin van de voormalige steenbakkerij doet dienst als grondstof voor de productie van nieuwe snelbouwstenen. Geert Sanders, algemeen directeur van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI): “We willen een voorbeeld stellen hoe sloopwerven kunnen ingezet worden om de ambitie rond circulair bouwen effectief te realiseren.”  In samenspraak met de aannemer en Wienerberger werd beslist om de bakstenen van de oude steenbakkerij als aparte fractie selectief te slopen. De bakstenen werden als opvulmetselwerk in de staalstructuur toegepast en bevonden zich in een zuivere vorm zonder betonrestanten of andere contaminatie. “Het proefproject is een primeur in Vlaanderen”, zegt Yves Degezelle, bestuurder van Devagro. “Niet alleen door de schaalgrootte, maar ook doordat het baksteenpuin met uiterste precisie selectief werd afgebroken en gestockeerd. Daarna werd het baksteenpuin met een mobiele breekinstallatie fijn gemalen op een maximum korrel van 5 millimeter.” Joachim Hollevoet, Project Manager Environment van Wienerberger, besluit: “Het gerecycleerde baksteengranulaat zal opnieuw ingezet worden als grondstof voor nieuwe snelbouwstenen. Zo wordt een deel van de grondstofmix vervangen door een secundair hoogwaardig baksteengranulaat.”    •

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten