Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Nieuwe countrymanager voor vermaarde fabrikant van HVAC-oplossingen
Kristof Boonen (l.) en Christophe Debrabander.

Nieuwe countrymanager voor vermaarde fabrikant van HVAC-oplossingen

Nog meer focus op duurzaamheid

Met Kristof Boonen stelde Itho Daalderop recent een nieuwe countrymanager aan voor België. Met hem aan het roer wil de fabrikant van HVAC-oplossingen zijn positie in de Belgische markt versterken. Voor de nieuwe countrymanager, die kan bogen op dertig jaar ervaring in de installatiesector, moet de focus nog meer komen te liggen op het ontwikkelen van compacte, energie-efficiënte en makkelijk herstelbare totaaloplossingen die zowel ontwerpers als uitvoerders ontzorgen. Samen met productmanager Christophe Debrabander – al zes jaar een vaste waarde binnen het bedrijf – licht hij de toekomstplannen toe. Een gesprek over geothermie, installatiegemak en het belang van doordachte technologie in een veranderende bouwsector.

Kristof Boonen, jij bent recent aangesteld als countrymanager nadat je voordien elders werkzaam was. Wat wil je als eerste aanpakken in die nieuwe rol?

Boonen: “Ik kom van een bedrijf gespecialiseerd in elektrische oplossingen en heb mij in eerste instantie laten onderdompelen in de technologie van Itho Daalderop, om goed de kansen in de markt te begrijpen. Al heel snel werd me duidelijk dat we met onze totaaloplossing voor het binnenklimaat zowel in de residentiële als in de projectmarkt een wezenlijke rol van betekenis te spelen hebben. We hebben in België en Nederland jaren ervaring in het berekenen en dimensioneren van ventilatiesystemen, lucht-waterwarmtepompinstallaties en geothermische warmtepompsystemen, inclusief de grondboringen. Voor mij is het vooral belangrijk om verder te gaan op de ingeslagen weg. Dat wil zeggen: voorschrijvers en installatiebedrijven maximaal blijven ondersteunen met onze oplossingen die we via de groothandel verdelen.”

Ondanks de focus op installatiegemak voorziet Itho Daalderop toch in praktische productopleidingen in zijn trainingscenter in Zellik.

De HVAC-sector is sterk in beweging, met nieuwe technologieën en regelgeving die steeds verder wordt aangescherpt. Hoe blijft Itho Daalderop koploper in zijn vakgebied?

Christophe Debrabander: “Door in onze productontwikkeling proactief te anticiperen op regelgeving in de plaats van erop te reageren. Onze systemen dragen dan ook meer dan bij aan het behalen van de EPB-eisen. Ons S Pure-gamma is bijvoorbeeld een van de weinige badkamerventilatiesystemen op de markt die zowel EPB- als epc-gekeurd zijn. In 2020 hebben we ook besloten om op het vlak van verwarming volledig te focussen op de warmtepomp en te stoppen met de productie van gasboilers, omdat fossiele brandstoffen op termijn een eindig verhaal zijn.”

Boonen: “Met onze geothermische warmtepompen kan je passief koelen, wat een bijzonder positieve impact heeft op de EPB-score en ook het S-peil ten goede komt. Met een juist gedimensioneerde geothermische warmtepompinstallatie van Itho Daalderop kunnen COP-scores van zes en meer gehaald worden. En met onze Green Energy Smartboiler kan je dan weer warm water produceren met het overschot aan zelfopgewekte zonne-energie. De komende jaren zullen we nog extra inzetten op de ontwikkeling van andere slimme toepassingen voor energiebeheer. Energieverbruik optimaliseren en de CO2-uitstoot terugdringen, daar is het ons net als de wetgever om te doen.”

Debrabander: “Wat we daarbij niet vergeten is het installatiegemak. Dat staat steeds voorop. Onder meer met remote service tools proberen we het de installateur gemakkelijker te maken. Daarmee kan hij, maar ook onze eigen technische dienst, op afstand storingen detecteren en analyseren, nog vóór de eindgebruiker een probleem heeft opgemerkt. Dat resulteert in snellere interventies en minder onverwachte uitval.”

Laat ons nu even focussen op de projectmarkt. Welke uitdagingen ondervinden projectontwikkelaars en installateurs vandaag bij de implementatie van energiezuinige HVAC-oplossingen en hoe speelt Itho Daalderop daarop in?

Boonen: “We zien dat de nieuwbouwsector volop de omslag maakt naar warmtepompen, maar dat in renovatieprojecten op dat vlak nog een inhaalbeweging te maken is, omdat je daar met bestaand leidingwerk en onbekende factoren zit, zoals bijvoorbeeld de exacte isolatiegraad. In die inhaalbeweging willen wij samen met de projectontwikkelaars, installateurs en groothandels een sleutelrol spelen met onze geothermische en lucht-waterwarmtepompen.”

Debrabander: “Zowel in renovatie- als nieuwbouwprojecten is ook ruimtegebrek soms een probleem bij de installatie van warmtepompen. Wij spelen daar met Itho Daalderop op in met compacte warmtepompen die weinig collectieve ruimte in beslag nemen, zonder dat daarbij wordt ingeboet op prestaties. Ook de units in de appartementen zijn niet groter dan een hoge koelkast. In het geval van geothermische warmtepompen is er bovendien geen sprake van buitenunits tegen de gevel of op het dak.”

Christophe Debrabander: “Installatiegemak is een belangrijk USP van Itho Daalderop.”

Op welke andere manieren kunnen projectontwikkelaars en andere bouwprofessionals profiteren van Itho Daalderops expertise in warmtepompen?

Boonen: “Wij denken vanaf het concept mee met de projectontwikkelaar, de architect of het studiebureau. Het resultaat is een goed gedimensioneerde warmtepompinstallatie. Indien gewenst kunnen wij ook zelf gespecialiseerde uitvoerders aanspreken. We kunnen zelfs een budgetprijs maken voor de totale installatie.”

Debrabander: “Wat profiteren van het productgamma betreft, dat ligt eraan of de ontwikkelaar in eigen beheer verhuurt of bouwt om te verkopen. De eerste is vaak enthousiast over het lage verbruik, de bedrijfszekerheid en de mogelijkheid tot monitoring vanop afstand. Voor de tweede is het positieve effect op de EPB-waarde eerder cruciaal, net als de passieve koeling en compactheid van de installatie, die meer verkoopbare vierkante meters betekent – denk aan parkeerplaatsen of bergingen.”

De installatiesector kampt net als de gehele bouwsector met een tekort aan geschoolde vakmensen. Houden jullie daar op de een of andere manier rekening mee bij de ontwikkeling van jullie oplossingen?

Debrabander: “Zeer zeker. Zoals gezegd is installatiegemak een belangrijke USP van Itho Daalderop. Een concreet voorbeeld: het koeltechnische gedeelte van de warmtepompen wordt volledig geprefabriceerd en getest in onze fabriek. De installateur hoeft dus geen koeltechnische scholing te hebben.”

Boonen: “Ondanks de focus op installatiegemak voorzien we toch in praktische productopleidingen in ons trainingscenter in Zellik.”

Wat is volgens jullie de belangrijkste trend die de Belgische bouwsector de komende vijf jaar zal kennen?

Boonen: “De focus op energie-efficiëntie die de sector al enkele jaren kenmerkt, zal zich voortzetten, onder meer door het nog beter afstemmen van eigen energieproductie op eigen verbruik. Net op dat vlak lopen vooral onze geothermische warmtepompen vooruit: onze gemiddelde geothermische warmtepompinstallatie heeft, ook tijdens de strengste winter, een piekverbruik van 900 watt. Dat is nog niet eens het vermogen van een strijkijzer.”

Debrabander: “En met Green Energy Smartboiler hebben we dus ook een thermische batterij in ons gamma.”

Kristof Boonen: “Met een juist gedimensioneerde geothermische warmtepompinstallatie van Itho Daalderop kunnen COP-scores van zes en meer gehaald worden.”

Het mag duidelijk zijn dat de oplossingen van Itho Daalderop bijdragen aan meer duurzaamheid door hun hoge energie-efficiëntie. Maar zijn ze ook duurzaam te noemen op materiaaltechnisch vlak?

Boonen: “Jazeker. Alle producten van Itho Daalderop worden ontwikkeld met het oog op een lange levensduur. Daarom bieden wij ook standaard vijf jaar garantie en tegen een kleine meerprijs zelfs tien jaar. Wij hebben bij ons in de toonzaal twee boilers staan die 48 en 58 jaar in dienst zijn geweest en we krijgen weleens de vraag of we nog wisselstukken hebben voor boilers die zeventig jaar oud zijn. Ik herhaal dat getal toch nog eens graag: zeventig!”

Debrabander: “Al onze oplossingen zijn ook modulair ontworpen, waardoor bij een defect één element van de oplossing vervangen kan worden in plaats van de volledige installatie. Met die langdurige herstelbaarheid dragen we bij aan de circulaire economie. Weggooien is niet de Itho Daalderop-filosofie.”

Tot slot, als de lezers van Archicomm één ding moeten onthouden uit dit dubbelinterview. Wat zou dat dan zijn?

Boonen: “Dat Itho Daalderop kwalitatieve warmtepompen, sanitaire boilers en ventilatiesystemen biedt die compact zijn maar toch een hoog rendement bieden. En dat wij projectontwikkelaars, architecten en studiebureaus volledig kunnen ontzorgen op het vlak van HVAC.”

Debrabander: “Dat zijn dan wel twee dingen, maar dat heeft mijn collega goed samengevat (lacht)”.   

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Itho Daalderop.

Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten