Het verschil maken met architecturale schakelaars en stopcontacten
De tijd dat schakelmateriaal en stopcontacten als storende elementen werden beschouwd, ligt definitief achter ons. Vandaag maken ze integraal deel uit van het interieurontwerp: soms bijna onzichtbaar en minimalistisch, dan weer uitgesproken aanwezig met kleurrijke accenten en bijzondere materialen. Design, technologie en afwerking vloeien samen in een totaalconcept waarin zelfs de kleinste details het verschil maken.
Design, afwerking en functionaliteit vloeien vandaag naadloos samen in hedendaagse schakeloplossingen. Schakelmateriaal is niet langer iets dat er op het laatste moment bij komt, maar vormt een integraal onderdeel van het architecturale concept. Enkele trends en nieuwigheden toegelicht.
Alles komt terug, maar dan uiteraard wel in een meer eigentijds jasje. Zo ook de tuimelschakelaars, die retro charme combineren met bijzonder design. Dit type schakelmateriaal was dan ook alom aanwezig op de recente editie van ARCHITECT@WORK. Het Belgische Niko presenteerde met Toggle een moderne interpretatie van zijn iconische Bakelieten tuimelschakelaar uit 1928. Het design combineert retro met hedendaags minimalisme: strakke afdekplaten en een joystickachtig staafje in aluminium of staal in diverse finishes, en optioneel een ‘hidden-until-lit’ ledindicator die warm oplicht bij activatie. Ook nieuw: Niko Rocker, knipogend naar een origineel Niko design uit 1958. Het Franse Modelec stelde op zijn beurt onder meer de nieuwe Iris Horizon tuimelschakelaar voor, een rond design met licht gebogen, ronde frontplaat met zachte randen. Volledig vervaardigd uit messing en beschikbaar in zeven finishes, zowel glanzend als satijn. Ook JUNG liet zich opmerken op de beursvloer en dit met wel een heel kleurrijk spektakel. De LS 1912 tuimelschakelaar, eerder al beschikbaar in aluminium, edelstaal, messing of glanzend chroom, is er nu ook in 63 handgeschilderde kleuren van ‘Les Couleurs® Le Corbusier’. Ton-sur-ton met de muur of net contrasterend? De schakelaar vormt een expressief element in elk interieur. Functioneel gezien is de LS 1912 veelzijdig inzetbaar: als traditionele schakelaar, drukknop en nu ook als multischakelaar.
België barst van het talent op het vlak van schakelmateriaal. Soms opvallend, dan weer het toonbeeld van ingetogen elegantie. In deze laatste categorie is er bijvoorbeeld de nieuwe collectie MATA-schakelaars van Sumum, die trouwens meteen goed was voor een Red Dot Design Award 2024. De reeks is uitgevoerd in messing, en verkrijgbaar in diverse afwerkingen. Het ontwerp, met het signatuur van Studio STRAF, zet in op een minimalistische esthetiek die fraai integreert in eigentijdse interieurs. De ‘bullet’-vormige drukknoppen zijn bewust eenvoudig gehouden, met veel aandacht voor vorm, materiaal en een warme, natuurlijke uitstraling. Ook Belgisch en bijzonder: Basalte, met bijvoorbeeld de Chopin schakelaar die zich laat bedienen zoals een pianotoets: intuïtief en met gevoel. Atelier Luxus koppelt op zijn beurt vakmanschap aan esthetiek. Hun schakelmateriaal in massief messing is verkrijgbaar in 24 standaardpatines. Nieuw is de Bronze Bouchonné-afwerking, die door een unieke borsteltechniek extra diepte geeft aan het oppervlak. Ook nieuw is de Pablo-schakelaar, het eerste ontwerp uit de Signature-collectie, die in het oog springt door zijn sculpturale, organische vormgeving. Een ware blikvanger aan de wand.
Vaak komt het schakelmateriaal met bijhorende stopcontacten. Dat is zo het geval voor Niko Invisible, een collectie opvallend onopvallende designschakelaars en stopcontacten. Ze laten zich afwerken, overschilderen of behangen in zowat elke kleur, textuur of behangpapier. Een subtiele, strakke groef is het enige dat zichtbaar blijft bij de schakelaar. Wat stopcontacten op zich betreft, zijn er nog wel meer Belgische innovaties met een architecturale meerwaarde te melden. Een discrete integratie in de wand staat daarbij steeds centraal. Van Visible V is de nieuwe overschilderbare Socket Paintable stopcontactplaat die je ook eenvoudig mee schildert in de kleur van de muur. Eveneens nieuw en Belgisch: de minimalistische unifit series van rond by prado, goed voor een recente Red Dot Design 2024 award. Deze ultracompacte, alles-in-eenmodule integreert naadloos in pleisterwerk, hout of steen. De slanke rand en minimalistische afwerking maken het stopcontact vrijwel onzichtbaar. Last but not least is er Orbis, een innovatie van Eronda Woonmode voorgesteld op ARCHITECT@WORK. Dit ronde stopcontact kan volledig worden geïntegreerd in natuursteen, keramiek of solid surface. Geen opbouw of kader, enkel een strakke opening van 40 millimeter in het oppervlak. Door een magnetische ring is zelfs de binnenzijde af te werken in hetzelfde materiaal als de wand. Het resultaat: een subtiele, bijna onzichtbare afwerking die design en technologie perfect verenigt. Wat verdwijnt in het zicht, maakt net het verschil. Dit alles samen illustreert dat zowel stopcontacten als schakelmateriaal geëvolueerd zijn van noodzakelijke functionaliteit naar uitgekiend vormgegeven onderdelen van het interieur. Een strategisch middel voor de architect om rust of juist expressiviteit in een ruimte te brengen.