De redenen om te kiezen voor textiele vloerbedekking, zoals geweven vinyl en tapijttegels, in kantoren en hospitalityruimtes zijn legio: het is geluidsabsorberend, slipvast en de esthetische mogelijkheden zijn uitgebreid. Bovendien wordt er ook volop ingezet op meer duurzaamheid en circulariteit, iets waar je in een moderne kantooromgeving niet meer omheen kan.
Er is een toenemende behoefte aan verduurzaming van gebouwen en uiteraard ook kantoren. Duurzaamheidslabels, zoals LEED en BREAAM, winnen aan belang. Daarnaast is er WELL, een label dat zich meer op gezondheid en welzijn richt. Diverse producenten van textiele vloerbedekking springen op de kar en willen zowel op vlak van duurzaamheid als welzijn een bijdrage leveren. Het gebruik van zoveel mogelijk gerecycleerde materialen is ondertussen zowat de regel. Daarnaast wordt er gefocust op verregaande circulariteit en zijn biobased oplossingen in opmars. Uiteraard wil het oog ook wat en wordt er ingezet op esthetiek, met nieuwe designcollecties.
De duurzame en esthetische nieuwigheden zijn legio. Zo breidt het Belgische 2TEC2 het aanbod geweven vloeren uit met nieuwe biogebaseerde collecties: Palma met het motief van palmbladeren en Alhambra met meer ornamentele motieven, geïnspireerd door het Moorse paleis in Granada. De formule om de pvc pellets te maken voor de geweven garens bevat 45 procent plantaardige koolstoffen, ter vervanging van virgin fossiele koolstoffen. Dickson Woven Flooring presenteert op zijn beurt Boréal, een nieuwe collectie geweven vinyl geïnspireerd op de schoonheid van marmer. Dit is bovendien de eerste collectie van dit label op biologische basis, met de introductie van twee nieuwe garenkleuren gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare materialen. Hiermee wordt de weliswaar geleidelijke overgang naar milieuvriendelijke alternatieven van dit label in gang gezet. Het uiteindelijke doel: naar honderd procent biobased garens in 2026. Ook bionieuws bij Desso Tarkett dat recent een verbeterde EcoBase®-tapijtrug aankondigde voor de vernieuwde Airmaster-tapijttegels, waarbij een nieuw biogebaseerd materiaal het hoofdingrediënt vervangt dat voorheen bestond uit materiaal op basis van aardolie.
Zonder ambities op vlak van duurzaamheid speel je duidelijk niet meer mee in de sector. Mooi en duurzaam is de recent gelanceerde Modus-collectie zachte vloerbekleding van modulyss, over de hele lijn Cradle to Cradle Certified in de categorie Gold of Silver. De Modus-collecties worden gemaakt met honderd procent Econyl-garen dat wordt gerecupereerd uit nylonafval. Ook Forbo maakt voor onder meer de Tessara Create Space-tapijttegels gebruik van dit Econyl-garen. Het Belgische ntgrate, met een aanbod aan geweven vinyltegels, pakt het nog anders aan met ‘REntgrate’. Dit omhelst een lijmloze installatie van de tegels waardoor de vloer eenvoudig hergebruikt kan worden op een nieuwe locatie, zonder schade aan de ondervloer achter te laten. Ook Interface versnelt de circulaire ambities en investeert in een nieuwe manier van recycleren in de fabriek in het Nederlandse Scherpenzeel.
Een nieuwe machine maakt het vanaf nu mogelijk om gebruikte tapijttegels te recycleren tot grondstoffen voor nieuwe tapijttegels. Sinds 2016 heeft de organisatie via ReEntry trouwens ook al meer dan 31.750 ton gebruikte tapijttegels ingezameld. Afhankelijk van de staat en samenstelling van het geretourneerde materiaal, wordt er gekozen voor de meest duurzame optie: hergebruik van de complete tapijttegel op een nieuwe locatie, hergebruik van de materialen voor de productie van nieuwe tapijttegels, of het opwekken van energie. Zo worden gebruikte tapijttegels nooit zomaar afval.