ARCHITECT@WORK stelt nooit teleur – en ook de editie in moederstad Kortrijk, die op vrijdag 16 mei de deuren sloot, vormde daarop geen uitzondering. Met ruim 6.000 bezoekers over beide beursdagen, evenwichtig verdeeld met op donderdag nét iets meer volk, bewees het event opnieuw zijn waarde. Zowel de enthousiaste bezoekers als de druk bevraagde exposanten trokken met een brede glimlach op het gezicht huiswaarts.
Het succes kwam uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen. Enerzijds bleef de organisatie trouw aan het beproefde recept: innovaties tonen die zorgvuldig geselecteerd werden door een Belgische vakjury, en dat in de kenmerkende, unieke setting van ARCHITECT@WORK. Het aanbod werd aangevuld met een sterk seminarprogramma, tal van randmanifestaties en een inspirerende materialententoonstelling. Daarnaast lag de focus op het verder verscherpen van de kwaliteit van de bezoekers.
“Waardevolle ontmoetingen ontstaan wanneer je de randvoorwaarden zo optimaal mogelijk inkleurt”, verduidelijkt Exhibition Manager Anne-Laure Van de Ginste. “Daarom zetten we volop in op het aantrekken van nieuwe voorschrijvers en het versterken van ons netwerk. Dit leidde tot een bijzonder hoog aantal nieuwe registraties, wat perfect aansluit bij onze recent aangegane samenwerkingen, nieuwe partners en prikkelende randmanifestaties. Het toont vooral aan dat je door consequent te kiezen voor kwaliteit in alle facetten van je event niet alleen succes kunt behouden, maar zelfs verder kunt vergroten. Of het nu ambitieus klinkt of niet, ik ben er zeker van dat we hiermee iets unieks neerzetten binnen ons vakgebied.”
Wat deze editie extra bijzonder maakte, was de update van de vertrouwde beurslay-out. Het ontwerperscollectief C4 behield de herkenbare look en feel van het oorspronkelijke concept, maar door de stands anders op te stellen, ontstond een geheel nieuwe beleving. Het draaien van de standen met 31 graden zorgde voor een verrassend perspectief en bracht een frisse, creatieve dimensie aan het event.
De aanpak van de organisatie blijft duidelijk aanslaan bij haar professionele bezoekers. Uit onze talrijke gesprekken blijkt dat ze vooral de nadruk op het aanbieden van niets dan innovatieve producten op prijs stellen. Daarnaast worden er flink wat onder hen ook gelokt door het seminarieprogramma en de randmanifestaties.
“Ik blijf het geniaal vinden”, zegt architect Heleen Decuypere van Ombra Studio uit Ruddervoorde. “Ik bezocht dit vakevent al meerdere keren, maar blijf gecharmeerd door het feit dat iedereen hier dezelfde kansen krijgt. Het draait hier niet om het budget dat je aan een stand besteedt, maar om de kracht van je innovatie.”
“Zelf ga ik op zoek naar zaken die ik kan gebruiken voor mijn nieuwbouw- en renovatieprojecten. Daarbij vond ik interessante elementen bij zowel gekende merken als bij aanbieders waarvan ik totaal geen idee had dat ze bestonden. Overigens: ik vond het wel een leuke ingreep om de standen te draaien, het oogt nu veel speelser.”
Ivan Deklerck, CEO van ingenieursbureau IRBS met vestigingen in Oost- en West-Vlaanderen, bezocht het evenement samen met dochter Justine, eveneens een ingenieur. “Mogelijk ben ik niet de meest voor de hand liggende bezoeker, maar toch kan ik hier niet afwezig blijven. Bij elke editie in Kortrijk kom ik poolshoogte nemen van wat architecten drijft, en telkens ga ik naar huis met interessante informatie. Deze keer was de belangrijkste reden om te komen het seminar ‘AI als Creatieve Collaborateur’ van Dominic Wood, Studio Tim Fu. AI in de bouw wordt de komende jaren nog belangrijker dan het nu al is en daar kunnen we maar beter alles over weten.”
Zeer opvallend deze editie was de hogere aanwezigheid van jonge bezoekers in vergelijking met vorige jaren. We trokken onder meer Drita Dilara Yesil en Madina Khalikova aan de mouw, twee jonge stagiair-architecten die allebei als zelfstandige aan de slag zijn bij Corpus Architecten in Antwerpen.
“Het is voor ons allebei het eerste grote event dat we bezoeken”, zegt Yesil. “We hebben onze ogen uitgekeken: zoveel nieuwe dingen om te zien en zoveel boeiende mensen om te ontmoeten! En dat bovendien in een intieme, bijna huiselijke sfeer. Het zal straks serieus puzzelen worden om alle informatie, vooral dan over gevels, technieken en interieurafwerking, te verwerken.”
De exposanten kijken terug op een geslaagd vakevent, zo bleek uit de vele enthousiaste reacties op de stands.
“Net als bij alle andere edities waaraan we deelnamen, verliep het hier uitstekend. Na Kortrijk trekken we nog naar Marseille, Praag en Amsterdam, en ook daar verwachten we niets dan hoogstaand bezoek”, horen we van Leonor Rosario bij het Oostenrijkse XAL.
“Quasi alle architecten met wie we een afspraak maakten, daagden ook daadwerkelijk op. Daarnaast kwamen er flink wat anderen spontaan langs, waarbij de grootste aandacht uiteraard naar de projectmarkt gaat”, vat Fanny Declerck van Ntgrate het evenement samen.
“Dit concept kennen we al vele jaren”, lacht Danny Pauwels bij IKO. “We zijn even weggeweest, maar vonden het nu het juiste moment om ons opnieuw in de kijker te zetten. Daarbij wilden we vooral demonstreren hoezeer we ‘believers’ zijn in een circulaire wereld en hoeveel stappen we al zetten. Het onthaal bleek enorm goed, en dat niet enkel door de architecten. We kregen ook overheidsmensen over de vloer die positief op onze inspanningen reageerden.”
“Voor ons was het de allereerste keer hier, en de keuze voor Kortrijk was allerminst toevallig. We verhuizen binnenkort naar een nieuwe fabriek in Finland en maken dat onder meer hier bekend”, lacht Natascha Wohlgemuth van Woodio. “Nu we een country manager hebben voor de Benelux, willen we vooral meer zichtbaarheid creëren bij architecten en interieurontwerpers. Uiteindelijk draait het erom te laten zien hoe je met een verrassende grondstof als hout – toch ongebruikelijk in sanitair – op elk vlak kunt uitblinken.”
Nelissen Steenfabrieken stelde een innovatieve techniek van kleurcoating op bakstenen voor. Jurgen Philtjens en Sven Daniëls zagen hoe die uitstekend werd onthaald: “De interesse voor wat in wezen een prototype is, was overweldigend. Alle reacties waren lovend en wat ons verbaast: niet enkel architecten waren geïnteresseerd, de interieurontwerpers kwamen eveneens.”
“We kwamen hier op uitnodiging, omdat we goed aansluiten bij het centrale thema ‘Thoughtful Tomorrow’. Alles wat we voorstelden, had te maken met de toepassing van leemsteen in de bouwpraktijk”, vertelt Nijs de Vries van de EXHIBIT by Living Lab Leemsteen x UHasselt Faculteit Architectuur en Kunst. “We zijn zeer tevreden over de opkomst en de talrijke vragen die vooral architecten op ons afvuurden.”
Een tweede plek waar het steeds druk was bij de randmanifestaties was de ‘MATERIAL EXHIBIT by MATERIATEK’, een hub met innovatieve materialen, speciaal ontworpen om architecten, ontwerpers en andere ruimtelijke creatievelingen te inspireren. “We debuteerden hier”, stelt drijvende kracht Mauro Brigham. “We hebben laten zien welke materialen er op de markt beschikbaar zijn – en hoe die het mogelijk maken voor professionals om vlot en op maat samen te werken.”
Tussen de vele inspirerende sessies van de A@W ACADEMY sprong de lezing van Kaatje Spapen (GRONDWERK) in het oog. Op uitnodiging van de KBKW gaf ze een boeiende inkijk in hoe je je architectuurpraktijk klaarstoomt voor de uitdagingen van morgen. “De opkomst was fantastisch en toont aan dat steeds meer architecten en interieurarchitecten zich bewust zijn van hun rol als ondernemer. Het bewijst ook dat er bereidheid is tot zelfreflectie en het durven bevragen van bestaande werkmethodes. Opvallend daarbij: het leeft niet alleen bij de jongere generatie, maar net zo goed bij de meer ervaren vakgenoten.”