Drie spitsen in topvorm
Midden mei trekt de Architect@Work-karavaan opnieuw naar de bakermat. Kortrijk, daar waar het allemaal begon, ontvangt op 15 en 16 mei exposanten en bezoekers die hun interesse voor nieuwe ontwikkelingen en innovaties met elkaar delen. Traditiegetrouw ook een mooie afvaardiging van de verlichtingsfabrikanten. Ook Exterus uit Roeselare is er weer bij.
Architect@Work is een tweedaagse waar elke bezoeker en elke exposant reikhalzend naar uitkijkt. Bezoekers ontdekken er fabrikanten uit binnen- en buitenland die zwaar inzetten op innovatie terwijl exposanten zeker zijn van een geïnteresseerd kennerspubliek. Verlichtingsfabrikant Exterus uit Roeselare is er dan ook graag bij, dit keer met drie topaanwinsten. “We staan te popelen om met geïnteresseerde professionals te praten over Gridline, Moon en Jack”, aldus Juri Vannieuwenborgh van Exterus. “Drie totaal verschillende producten waarmee een breed scala verlichtingsvragen kunnen worden beantwoord.”
De aandachtige kijker merkt meteen enkele gelijkenissen op tussen de reeds bestaande Powerline-reeks van Exterus en de nieuwe Gridline. Vannieuwenborgh: “Gridline is een mooie aanvulling. De Gridline bestaat uit een aluminium profiel met daarin de verlichtingsmodules. Hierbij vallen de reflectoren met antiverblindingsgrid op en dat zet meteen ook dé sterke eigenschap van de Gridline in the picture. De verblindingsfactor is met UGR <8 echt heel laag. De modules, slechts 159 milimeter breed, kan je opstellen in lijn of afzonderlijk met bindplaten. Ze zijn beschikbaar in twee uitvoeringen, namelijk low output (350 lumen bij 3,5 watt) en high output (580 lumen bij 6,5 watt).” Gridline is verkrijgbaar in een plafond- en in een pendelversie, deze laatste optioneel met uplight. De beschikbare kleuren voor de grids zijn mat zwart, mat wit, zwart chroom, rosé goud en mat goud. Bij de profielen zijn dat zwart, wit, aluminium, brons, gun metal brons en champagne.
Elke armatuur van de Moon-lijn is uniek. De collectie bestaat uit pendels en wandarmaturen waarbij gebruik wordt gemaakt van de steensoort albast. “Elke armatuur is inderdaad uniek”, bevestigt Vannieuwenborgh. “Het zijn subtiele variaties in patronen en transparantie en deze benadrukken het natuurlijke karakter van het materiaal. Met een lichtoutput van 540 lumen en de brede stralingshoek zorgt de Moon-lijn niet alleen voor visuele allure maar ook voor een functionele verlichting die de ruimte op een aangename manier verlicht. Een blikvanger én een waardevolle toevoeging aan het interieur.”
De hoofdrol van de deelname aan Architect@Work zal misschien wel weggelegd zijn voor de veelzijdige Jack. “Veelzijdig is onze Jack wel”, aldus Vannieuwenborgh. “De vele mogelijkheden qua inbouw, opbouw en integratie op het A-Track-Tif railsysteem plaveien de weg naar tal van projecten. Maar ook de richtbaarheid van de armatuur door het unieke jack-systeem, waar dus ook de naam van komt, biedt maximale flexibiliteit. Jack is bovendien eenvoudig toe te passen in inbouw-, trimless- en spanplafondinstallaties. In slechts twee stappen is de Jack klaar voor zijn taak: een uitsparing maken in het plafond, de armatuur erin te klikken en klaar is kees. De driver en de DALI-module integreren we in de armatuur zelf. Zo krijgt elke armatuur afzonderlijk een adres toegewezen. Jack is beschikbaar in dezelfde kleuren als die van onze Precious Metals serie, namelijk zwart, wit, brushed aluminium, bronze, gunmetal bronze, canon fusil en champagne en dat maakt van Jack een ideale keuze voor zowel functionele als designgerichte toepassingen.”